När jag skulle börja skriva på dagens inlägg lyfte jag för en sekund händerna från tangentbordet. Webbläsaren backade då, och gick tillbaka till min Dashboard utan att jag rörde datorn. Är det ett tecken på att jag inte borde skriva något ikväll?

Musik genom ett par högtalare är bra. Vibrationerna går ut i rummet, och ens organ får vibrera med. Celtic Circle. Jag är inne i musiken och den är inne i mig. Samma fenomen i en klubb där vi dansar omkring och fyller oss själva med ljud. Vi njuter av musiken i en klubb. Vi låtsas inte. Vi vet förväntningarna, och när de motsvaras så är vi fullt mottagliga. Det behöver inte vara sofistikerat. Och vi lurar inte oss själva.

Men det är när jag sitter still i en fåtölj eller ligger utsträckt på ett golv som jag haft mina vackraste musikaliska upplevelser. Kroppen dansar ändå, men mindre energi går åt den faktiska rörelsen. Det är då man mest märker att man vibrerar. Det är ett sorts liv.

Jag har klottrat under veckan, om filmmusik, om komposition, om varför jag skriver om musikinstrument. Om varför jag skriver om världsmusik. Jag skriver mer än jag tjänar pengar, så det måste finnas anledningar till varför. Kanske hade jag gjort samma sak på min fritid om jag inte hade arbetat med det? Kanske hade jag njutit av det ännu mer då? Att se ett arkiv med artiklar om musikinstrument öka och öka. Artikel nummer 235, artikel nummer 236. Det här har du byggt!

På senare tid har jag arbetat på mina musikhemsidor från 8.30 till 17.30 varje dag. Det är att låsa sig själv och sluta vara fri. Det är också att skapa sig själv frihet. För det skapar en skillnad mellan arbete och frihet. Men det är också att säga att skriva om filmmusik, lyssna på Youtube-klipp, diskutera musik på olika forum och leta efter skivor med världsmusik att tipsa om är en del av jobbets fångenskap. Förut tillät jag mig vara mer fri. Under förutsättningen att jag fick allt gjort. Då var jag fri hela tiden, och bunden till fångenskap.

Det är en svår balansgång där. Många tror att man inte ska arbeta med det man älskar mest. Jag vet faktiskt inte. Jag vet att jag inte vill vara servitör. Eller telefonförsäljare. Musikaliskt sett är det väldigt enformiga jobb.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

 
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha