Det är inte jättemånga som aktivt läser om musik. Musik har ju inte den där ”utbildningsauran” över sig. Många vill hålla den borta från böcker, som ju, så länge de inte är skönlitterära, förknippas huvudsakligen med studier. Jag har emellertid kommit igång med att aktivt läsa om musik. Kanske för att jag blir tvingad genom att jag faktiskt pluggar musik, men också för att musiken blir bättre ju mer man läser om den. Den blir intressantare ju mer man sätter sig in i den, och ju fler perspektiv man får på den.

Sedan jag började läsa aktivt om musik har jag börjat lyssna till långt mycket mer musik än någonsin förut. Det innebär inte att jag inte har kvar mina gamla favoriter. Opera och filmmusik upptar fortfarande mest tid. Men det har plötsligt blivit intressant med sådant som inledningsvis bara låter som oljud.

Tidigare har jag kritiskt beskådat den akademiska eliten som bara säger att de uppskattar de galna, experimentella oljud som kompositörer som Varèse och Stockhausen producerar. Vid det här laget har jag knappast själv nått den där eliten, men jag har förstått så mycket att det inte handlar om att vilja vara ”sofistikerad”, det handlar om att lära sig se på musik på andra sätt. ”Musik ska vara vacker eller catchy” säger många, ibland rakt ut, ibland undermedvetet till sig själva. Men musik kan vara mer än så, och att vidga sina musikaliska vyer är att inte ha så förutfattade meningar om vad musik ska vara eller ge. Musik som inledningsvis får en att vilja stänga av öronen frammanar vissa emotionella responser om man faktiskt fortsätter lyssna. Varför då? Vad i musiken får en att känna sig …

… illa till mods?

… vemodig?

… förbannad?

Jag tror att det handlar mycket om det. Lyssna med en annan inställning. Och just genom läsning om musik får man ta del av de där andra perspektiven som är så viktiga för att musiken ska bli mer än vad den är automatiskt. Just nu läser jag Charles Rosens ”A Classical Style”. Riktigt intressant läsning om Mozart och de andra grabbarna från det sena 1700-talet!

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha