Vissa föräldrar tvingar sina barn att ”fortsätta spela sitt instrument” trots att de inte tycker att det är roligt. Många anser att sådana föräldrar sätter för stor press på sina barn. Hur kan man tvinga ett barn att spela när de helt uppenbarligen inte vill? Vissa borde inte få ha barn.

Som förälder skulle jag vara likadan. Jag skulle begära av mitt barn att fortsätta spela instrument – åtminstone tills grundskolan är över. Visst, min sambo skulle inte hålla med mig, men jag skulle allt stå på mig. Varför nu detta? Är det bara för att jag är bitter själv över att mina egna föräldrar inte verkligen tvingade mig att fortsätta spela piano (varför jag nu, som 20-årig musikstudent, fortfarande spelar relativt halvtaskigt)?

Varje gång man ska sjunga Ja må han leva eller bara ska musicera på skoj med ”vanligt folk” så slås man av den totala brist på musikalitet som genomsyrar de flesta grupper av människor. Så är det i Sverige. Musikutbildningen i grundskolan är mycket bristfällig och ses mer som ”flum” än något annat. Vidare, när man letar källor och videoklipp för en artikel till Världsmusik.se, så slås man ofta av hur tidigt barnen får bekanta sig med musik på allvar i många andra kulturer. Alla människor har de genetiska förutsättningarna att utveckla ett sinne för ton och rytm. I vissa kulturer utnyttjas detta faktum.

Jag skulle vilja se att instrumentutbildningen blev en mer naturlig del av skolgången. Barn tvingas att gå i skolan. Det är inte konstigt. I Sverige undervärderas musiken på grund av vår oförmåga att detektera abstrakta effekter. Vi ser inte hur musiken iscensätter förhållanden genom vilka vi utforskar, bekräftar och firar vår ras och det samhälle vi hör hemma i. Vi ser inte varför inte bara musiker behöver musikalisk kompetens. Vi ser heller inte att vi egentligen är ett ganska dystert folk. Vi ser bara att en biologiutbildning och en fysikutbildning ter sig direkt relevant för forskning och framsteg.

Besök Barnens musikbutik och köp ett instrument till din unge. Man vill ju inte att han eller hon ska växa upp som en tondum stackare.

Allt detta bara för en reklamlänk? Nej. Jag har inget som helst samarbete med Barnens musikbutik. Jag menar det jag säger. Den fundamentala blindheten måste reduceras innan vi kan komma någonstans. Musik spelar en större roll än biologi, fysik, kemi, slöjd och hemkunskap gör i de allra flestas liv. Att denna roll spelas på ett abstrakt plan förhindrar inte att den förtjänar mer av vår uppmärksamhet. Från början.

Fler musikbloggar: Musikbloggar

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha