Filmmusik

 

Av alla musikformer är nog filmmusik den som hamnar närmast hjärtat. Varför då? Varför fästa sig vid en musikform som 90 % av de tillfällen den hörs är diskret, tillbakadragen och sekundär? Det kan vara just det som fascinerar mig mest med filmmusik. Hur påverkar det oss, det vi hör men egentligen inte lyssnar till? En film utan musik låter ju bra tom. År 2010 startade jag min tredje hemsida om musik – Filmscore.se, om just filmmusik.

Sidan är i sig sidor ut och sidor in av lovprisande för filmmusikkonsten med guider och klipp och trivia och sådant som andra entusiaster vill ha (se t.ex. mitt mastodontiska filmarkiv över filmer med bra filmmusik). Helst av allt skulle jag vilja skriva längre texter om filmmusik, och lokalisera och illustrera i detalj de tusentals små tekniker som några av världens skickligaste musiker tillämpat för att skapa den där sista touchen som gör en riktigt filmupplevelse till en sådan. Dessvärre skulle inte särskilt många läsa de texterna. Intresset för filmmusik är egentligen ganska ljumt. Vad de mest verksamma och framgångsrika svenska filmkompositörerna idag heter är det exempelvis inte många som har koll på.

Vad i? Så jag inleder min artikel om filmmusik med gnäll och gnabb? Det är knappt jag kan tro det själv! Sanningen är att jag även brinner för att få teckna ned även minsta lilla trivia och leta upp Youtube-klipp med filmmusik. Jag tror min kärlek till filmmusik grundar sig mycket i min vilja att försöka lyssna bortom det uppenbara. Jag gillar att ställa mig själv frågan ”vad hör jag bäst”, och sedan lyssna på något annat. Samma princip försöker jag tillämpa på bio. Vad hör jag bäst? Troligtvis dialogen eller ljudeffekterna. Sedan lyssnar jag på musiken, om den består så lite som en elektroniskt redigerad kontrabaston som vi knappt uppfattar men som sätter sig på nervsystemet som en hord blodtörstiga parasiter.

Bland personliga favoriter återfinns Ringaren i Notre Dame och Schindler’s List. Alan Menken och John Williams är två mycket begåvade herrar som vågar sig på att skriva ordentliga melodier. Du kommer troligen att hitta en hel del om filmmusik här på Musikalisk.se. Är du också en sådan där typ som gärna frossar i filmer? Läs gärna tips om var du kan hitta billiga DVD-filmer!

(5/4 – 12)

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha