Hitta noter

 

Att hitta noter är ett svårt problem i dagens samhälle eftersom de flesta väntar sig att kunna hitta dem gratis. Musik är gratis, så varför skulle inte noter också vara det? Givetvis är det lite av en miss att tänka så. Noter är mer som böcker än som musik. De växer inte på det stora onlineträdet. Åtminstone inte på de grenar som man når. Det ska dock inte sägas att det är en omöjlighet att få tag på noter gratis med Internet till hjälp. Det finns hemsidor helt tillägnade just det, såsom GratisNoter.nu.

Det är dock en intressant fråga vilken sorts framtid noterna kan gå tillmötes. Det råder inga tvivel om att vi alltmer börjar tänka på musik på andra sätt. Musikkulturen globaliseras. Den klassiska konstmusiken populariseras och populärmusiken förkonstlas. Det är inte säkert att noterna, som representerar ett traditionellt och kanske något föråldrat sett att se på musik, kommer att ha en lika trygg plats i musikkulturen som den har just nu.

hitta noterLikväl är det en annan tid. Än så länge är det västerländska notationssystemet ett språk som är kanske mer internationellt än något annat. En europé som växer upp lär sig ett av 45-50 språk att kommunicera med, men bara ett språk för att läsa och spela musik – noter. De där noterna ger musiken varaktighet. De objektifierar musikverket, som annars bara finns just när det hörs, och aldrig annars.

Det är intressant det där med notletande online, för många överskattar Internets förmåga att leverera. Det finns otaliga ebutiker, men de flesta vill ju ha sina noter gratis och gärna på direkten. När det gäller klassisk musik är det sällan särskilt svårt. De verk man tenderar vara ute efter har troligen för länge sedan förlorat sitt copyright-beskydd (detta inkluderar alla verk av exempelvis Bach, Beethoven, Chopin, Liszt och Brahms). Är man däremot på jakt efter noter till populära låtar (såsom ”Gabriellas sång” eller ”Juni, juli, augusti”) så får man sällan ha för höga förväntningar. Med säkerhet säljs de, men att hitta noter till svensk populärmusik gratis online är sällan en dans på rosor.

Sidan jag tipsade om ovan lyfter emellertid fram en rad möjligheter för dig som vill ha noter, men också spara pengar.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha