Ju mer man umgås med musik desto mer tänker man på musik och musikaliska former. Då menar jag inte nödvändigtvis former som i ”sonatform” eller andra strukturella former, men hur man upplever att musiken tar form. Ett musikstycke, med alla varierande fraser, styrkegrader, melodier och rytmiska motif, kan ofta jämföras med mönster. Debussys musik för exempelvis ofta tankarna till vågor, eller rundade hörn, eftersom den ofta åtminstone ger intrycket av att ha en ganska fri och svävande rytmik. Likaså finns det musikalitet i alla möjliga sorters ting som har en skepnad. När jag för några månader sedan installerade en fondvägg i mitt sovrum slog det mig direkt hur musikalisk den var. Den bestod liksom av färger och former som skulle kunna representera ett musikverk, även om den vare sig hade noter, G-klavar eller notrader. Likaså kan man uppleva ett trappräcke som musikaliskt. Eller en lampskärm, eller Gammelmormors gamla ljusstake, eller det snygga och prisvärda skålhandtag du just införskaffat för att piffa upp köket.

Tapet: musik och skålhandtagAlla visuella former kan översättas till musik, vare sig det handlar om små motiv eller strukturen för ett helt verk. Om man tar sig en titt på noterna till Debussys ”Den sjunkna katedralen” så ser man silhuetterna av olika katedraler. Den franske kompositören har liksom skapat huvudtemat genom att med noter rita skepnaden av en katedral. Själv skrev jag nyligen ett elektroniskt verk för röst och live capture vid namn ”Screams of Cyberspace”, vars struktur inspirerades av det expanderande universum (både det ”verkliga” universum och själva cyberspace). Så hur konstigt det än låter kan ett bra sätt att komma igång med en ny komposition vara att helt enkelt plocka åt sig ett antal objekt som du äger, titta på dem en stund, och sedan välja ut ett. Det kan vara allt från glas och toarullar till servettringar och skålhandtag!

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha