Jag har som uppgift att skriva en genomföring och en återtagning till en Mozartsonat – närmare bestämt pianosonat nummer 14 i C-moll. Lyssna till den. Visst, det finns redan en genomföring och en återtagning, men mitt jobb är att skriva en egen. Min workshopledare föreslog att vi skulle lyssna på sonaten i sin helhet en gång, och sedan bara lyssna på expositionen (för att inte undermedvetet kopiera för många av Mozarts idéer, alternativt för att inte deprimeras över hur mycket bättre Mozart är på att skriva än vi).

Jag jobbade stenhårt med sonaten så att jag skulle få till ett fullständigt, första utkast inför feedbacktimmen med workshopledaren för några dagar sedan. Jag försökte hitta den rätta balansen mellan att använda Mozarts material rakt av, och att utveckla det. I återtagningen, som många känner till, är det ofta ganska många passager som är direktöversatta från expositionen. Dock sker det en väldig massa utveckling av tematiskt material i både genomföringen och återtagningen, och jag fick kritik för att inte ha utvecklat tillräckligt mycket.

Det är en svårt balansgång det där, för så fort man är lite för ”crazy” så tappar man tråden (den röda) och enhetligheten och symmetrin försvinner på ett kick. Ingen kunde balansera upprepningar med nymodigheter som Mozart.

Vidare komponerade jag ihop en passage som jag helt och hållet baserade på en sektion av expositionen, men försökte ta det ett steg extra mot slutet för att överraska lyssnaren, med successivt accelererande förändringar i harmonin (en ökning av den ”harmoniska rytmen” för att tala musikspråk). Jag var nöjd med det jag åstadkommit, men funderade om jag mot slutet (då allt bara gick väldigt snabbt) om jag kanske höll på att gräva min egen grav genom att döda ”la grande finale” innan den ens spelats. Workshopledaren bekräftade att så var absolut fallet, och menade på att ”utveckling” inte behöver innebära att man komplicerar saker.

Så vad som gäller nu är:

  • Mer utveckling av tematiskt material utan att påverka balansen
  • En utökning av både genomföring och återtagning
  • Gör om slutet till något mindre värdelöst

Ett rätt själviskt inlägg det här – tillägnat endast mig själv för egen vinning. Det är mina förhoppningar att åtminstone någon har lärt sig något i alla fall. Någon förutom jag. Kanske har någon lärt sig att Mozarts 14:e pianosonat går i C-moll.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha