Musik och matematik

 

Varför är musiklärare så ofta också utbildade mattelärare, och vice versa? Jo, därför att musik och matematik hör ihop mer än man kan tro. Jag minns en gång på gymnasiet när vi i svenskan studerade versfötter och konstaterade att man sällan undslipper matten – inte ens i språkstudier. Det hela urartade i en diskussion huruvida alla ämnen kunde kopplas till matematik, och det gick förstås galant. Men när jag föreslog matematik så var det många som protesterade. Mitt väldigt basala exempel ”att räkna antalet slag i en takt” köptes inte av många.

Men musik handlar om att räkna och se förhållanden hela tiden. Teori är att räkna halvtonssteg, och att skilja mellan femman och fyran och sjuan och dess släktingar. Att dirigera är att räkna. Att spela är att räkna. Att sjunga är att räkna.

Modern komposition handlar också mycket om matematik. Seriell musik. Tolvtonsmusik. I grunden rakt igenom matematiska principer som tillämpas för att skapa. John Cage och den aleatoriska musiken. Ekvationen. Tärningen som slås. När du skapar musiken indirekt. Det är algoritmen du skapar. Algoritmen skapar sedan musiken.

Att kunna arrangera är att kunna se avstånd och förhållanden och tillämpa dem. I grunden handlar även det om matematiska avstånd och förhållanden, som man måste lära sig utan till precis som man lär sig att 2+5 är 7. Hej hopp kvint. Skalor är så matematiska som man kan tänka sig. Pentatoniska skalor, mikroskalor. Olika förutsättningar. Olika uträkningar.

Ett framträdande. Nivåer, volymer, balans. Hur lång tid tar varje sång? Hur ska vi placera högtalarna? Vad har rummet för omkrets? Var och hur studsar ljudet? På vilket avstånd hittar vi publiken?

Musik och matematik går hand i hand som hinken och spaden. Någon gång ska jag skriva en uppsats om det, istället för att klottra ned vaga exempel och påståenden.

300 ord precis där. Allt som krävs.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha