Musik och politik

 

I hur stor utsträckning är musik politiskt? Är den alls politisk? För ett tag sedan hade jag en diskussion om musik och politik med min pianolärare. Han, som är en passionerad förespråkare för musikens självständighet, menade att all musik är fri från sådant. Själv är jag osäker. Musiken tycks alltid i någon form och utsträckning återspegla högst politiska fenomen som klass och samhällsstruktur. Till och med i en Mozartsymfoni, helt utan text och till synes utan egentligen budskap, är ju konstruerad med olika danser och stilar som kan kopplas samman med både lägre klasser och övre klasser. Musetter och polynaiser i ett tjusigt samspel. Och Mozart medgav själv i ett brev till sin far att han ofta ville nå ut till fler än aristokraterna.

Inom populärmusiken är exemplen desto tydligare, utan att man behöver se till särskilt politiskt laddade texter eller texter över huvud taget. Punken, med sina treackordslåtar, Chicago House, med sina amatör-DJ:s. Starka utrop mot det översofistikerade och försnobbade – i musikformat.

Musikalisk mångkulturalism kan utforskas mer än den har. Vad händer när folkmusik smälter samman med folkmusik? Är det ett sätt att förena kulturer. Ja. Men ibland blir det ju lite blodigt också. I Sverige har vi vackra musiktraditioner med nyckelharpa och fiol – båda härstammande från liknande stränginstrument i Mellanöstern. Stora delar av kulturarvet kan vi ju tacka ”utbölingarnas” förfäder för. Det typiskt svenska.

Det där med nationaliteter skapar humoristiska kontraster, men tyvärr inte lika mycket som det skapar problem. Musikvetare gillar att kalla sig världsmedborgare. Musiken har alltid flutit lättare än språk och andra former av kommunikation. Det har med densitet att göra, tror jag. Musik flyter över gränser, och rinner utan problem genom människans blod. Musiken är ett superpropagandaverktyg. Musik och politik hör ihop.

Det krångliga ligger i att musiken egentligen inte innehåller något. Den är ett medium där alla kan skapa mening, och ett medium där skapade meningar delas väldigt lätt. Hm, det behövs fler fruktsalladgenrer.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha