Musikinstrument

 

Jag började intressera mig skarpt för musikinstrument i samband med att jag började komponera. Delvis hade det att göra med frustration. Jag hade sjungit i kör hela livet och hade inte riktigt lärt mig skilja på något annat än altklang och sopranklang. Och när jag lyssnade till en orkester kunde jag inte höra skillnad på klarinett och oboe. Jag började lyssna, och tänka, och identifiera, och läsa partitur, och riktigt tvinga mig själv att lära mig känna igen instrument. Det slutade med att jag startade en hemsida om instrument som du hittar till genom att klicka här.

Musik-instrument.se. Fantastiskt domännamn. Eller inte. Men då spelade det inte så stor roll. Jag skulle bli expert på alla musikinstrument och skriva en artikel om absolut alla instrument. Jag hade ett noga utarbetat system där jag skrev tre artiklar på en timme med hjälp av olika källor. Numera har jag ett jättestort arkiv över instrument, o ja, vilken fröjd!

Musik-instrument.se är inte en sida som folk nödvändigtvis kommer tillbaka till, eftersom det är en sådan där sida som huvudsakligen innehåller fakta som behövs för stunden. Jag har dock börjat försöka klottra ned lite tankar om vikten av att man får lära sig ett musikinstrument. Och vips, så har faktiskt besökarna börjat stanna lite längre.

Min mor föreslog att jag skulle börja ta pianolektioner när jag var, kan det ha varit åtta år? Jag slutade ganska snabbt. Sedan började jag igen vid elva års ålder och höll då på i tre år. Sedan flyttade jag utomlands och spelade inte ett enda musikinstrument på ungefär sex år. Jag hatar mig själv för det. Först nu har jag börjat spela piano igen, och man känner sig hopplöst efter. Men, det är aldrig försent, brukar det heta.

Jag tycker att det är synd att instrumentutbildning inte är obligatorisk i skolan. Man tvingas inte riktigt till att musicera aktivt från början i det här landet, som i många länder i Afrika. Det föranleder att vi delar upp varandra efter hur musikaliska vi är, och är man omusikalisk så tror man att det är för att man är född så. Men nog måste det väl finnas en anledning till att en afrikanskt folkgrupp som framför sin traditionella musik och dans kan låta så pass bra trots att ingen någonsin lämnas ute? Är det kanske så att alla människor föds med anlag att bli musikaliska? Måhända hade det inte behövt vara så att ett ”Ja må han leva” låter Kurt-Urban på vilken arbetsplats, hemmafest eller klubb det än framförs?

Numera finns det bra onlinetjänster för att komma igång med i synnerhet de vanligaste musikinstrumenten. Exempelvis finns flera bra guider för den som vill lära sig spela gitarr, Gitarrkurser.net varande en av de bästa. För att börja någonstans – ta en titt på sidans Barnsånger med ackord.

(6/4 – 12)

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha