Noter – viktiga att notera

 

Noter är en viktig del av mitt liv. Jag använder dem i studierna, när jag utövar mina främsta hobbys, samt när jag bara tar det lugnt. Då blir det ju också musik, och rätt ofta lyssnar jag då tillsammans med noter. Det blir roligare. En webbsida tillägnad noter finns för den extra intresserade. Där kan du bland annat läsa om var man kan hitta noter online.

Nu har inte jag det mest imponerande notbiblioteket. Det kostar ju en del med noter, och ”kostar en del” går sällan ihop med att vara student (i synnerhet inte med att vara utlandsstudent). Lite Prokofiev, Verdi, Puccini och filmkompositör John Williams, går emellertid att notera. Jag köper nya sporadiskt. Mindre sporadiskt nu, när jag är som fattigast.

Notläsning är nyckeln till att lära sig älska klassisk musik. Med det vill jag inte säga att det är omöjligt att lära sig uppskatta genren utan att kunna läsa noter, men man kan verkligen komma närmare musiken om man förstår den som den är skriven på ett papper. Man behöver inte kunna höra musiken i huvudet bara genom att läsa – bara förstå hur det fungerar.

Notspråket är troligen det mest globala av alla språk. Det borde läras ut mer i grundskolan. Punkt.

 

 

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha