Jag såg nyligen en video om hur mycket det stimulerar hjärnan att spela ett instrument. Faktum är att ingenting sysselsätter så många delar av hjärnan samtidigt som instrumentspelande. Man blir smartare, får man säga. Det är också givande att lyssna på musik (och då menar jag lyssna på musik och inte höra musik), men det är inte riktigt på samma nivå som att faktiskt spela själv.

Min tanke är – är det lika givande att vara körsångare? Körsång tenderar ju hållas separat från att spela instrument – kanske för att överlägset flest amatörer sysslar med just det regelbundet. Jag är ju lite pianist och så, men känner att jag spelar för sällan för att jag ska kunna ta del av den oerhörda intelligens som man ju oundvikligen absorberar genom musikspelande. Kanske pianospel i kombination med den studentkör jag medverkar i gör susen?!

Det är ju åtminstone knappast fördummande att vara körsångare. En duktig körsångare håller ordning på ganska mycket på samma gång – kanske utan att vara medveten om det. En av de viktigaste aspekterna, som också tar längst tid att lära sig, är förmågan att lyssna till resten av kören och förhålla sin egen röst till vad man hör. Sedan ska man ju kunna sjunga, läsa noter, och se på dirigenten samtidigt. Eller åtminstone på ett sätt som ”simulerar” samtidigt. Sedan har vi ju det där med att hålla nerverna i styr – också en konst för många. Något man måste träna upp. För att lära sig allt krävs en ordentlig självdisciplin. Förmågan att fokusera. Ta mig tusan jag tror körmänniskor förmodligen rankar bland de mest intelligenta där ute.

Min partners morfar har varit medlem i samma kör i, ja vad blir det nu, 66 år. Det var sextiofemårsfirande förra året. Det är någonting med körsång som gör att den har en dragningskraft knappt jämförbar med andra fritidsaktiviteter.

  2 kommentarer till “Räknas det att sjunga i kör?”

  1. Fyra år av kör och jag känner mig som Einstein 😛

  2. Vilken trevlig sida tycker jag. Visst räknas körsång? Det är inte alls så lätt att sjunga i kör och rösten är ett ganska avancerat instrument, som kan läras att användas på olika vis. Kanske räknas det i allmänna ögon som mindre avancerat för att de flesta har en röst. Men sedan jag började sjunga i kör har min respekt för körsång ökat mer och mer.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha