Selektiv hörsel

 

Selektiv hörsel är ens största vän och ens största fiende. Selektiv hörsel kan göra dig till en fantastisk musiker. Selektiv hörsel kan också innebära slutet på ditt förhållande.

Selektiv hörsel är något vi inte får träna på så mycket i livet. Vi kan liksom inte riktigt välja. Vi hör det vi hör även när vi inte vill, och vi missar det vi borde ha hört för att vi egentligen lyssnade på rösterna i vårt eget huvud. Hörseln fungerar egentligen som synen – hör vi många ljud samtidigt kan vi bara lyssna ordentligt på ett. Allt annat snappar vi bara upp med ”periferihörseln”. Vanligen tror vi följande:

1. Det är det starkaste ljudet man måste lyssna till för det är det man hör bäst

2. Man måste alltid lyssna

Det är därför vi alltid känner oss så utsatta för ljud. För att vi inte tränar. För att vi inte försöker. En fjortisskara på en Twilightpremiär   låter vasst och gällt och ofta. Ljudet är inte intressant, men vi hör det och stör oss på det för det är starkast. Ibland kan vi inte sova för att grannen har hemmafest. Vi försöker stänga ute ljudet men är argare än vi försöker. Vi tror egentligen inte så mycket på selektiv hörsel.

Män är bättre på selektivt lyssnande än kvinnor. Däremot är de generellt sett värdelösa på att kontrollera det. De lyssnar inte när de borde, men lyckas sällan heller filtrera bort något relevant.

Det är väldigt sällan som kvinnor försöker tillämpa selektivt lyssnande. De förstår heller inte när män gör det, och tar det gärna som en personlig förolämpning. Männen idisslar vidare.

Det går att kontrollerna sin selektiva hörsel om man verkligen vill. Det är så man lär sig höra det där lilla, lilla flöjtkontramotivet i en symfoni av Brahms. Det är så man lär sig att helt bortse från skrikande fjortisar på en Twilightpremiär. Det är så man upptäcker att även det mest romantiska och tonala av musikstycken kryllar av det som kallas oljud. Det är så oljud blir vackra.

Tips till världen och människorna – gör selektivt lyssnande till ett skolämne. Det handlar inte bara om att lyssna mindre. Det handlar om att lyssna mer, och bättre. Om att minska missförstånden och ge jordklotet en lyssnarvänlig klangfärg. Någon gång.

(3/4 – 12)

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha