Varför skriver jag? Jag har skrivit i hela mitt liv, om inte fakta- eller blogginlägg på mina flera hemsidor, så små berättelser eller kåserier i andra sammanhang. På senare tid har jag börjat studera manusförfattande för scen och film och njuter i fulla drag av att få skriva kreativt igen. Detta är något som jag ägnade mig […]

 

Jag såg nyligen en video om hur mycket det stimulerar hjärnan att spela ett instrument. Faktum är att ingenting sysselsätter så många delar av hjärnan samtidigt som instrumentspelande. Man blir smartare, får man säga. Det är också givande att lyssna på musik (och då menar jag lyssna på musik och inte höra musik), men det […]

 

Vare sig man ska studera vidare eller om man bestämt sig för att arbeta så är studenten en högtid som vi alla vill minnas. Festligheter ska förberedas, mat beställas eller lagas och studentflak ska smyckas. Hur man väljer att åka och vad man väljer att åka på varierar stort. För de som vill åka hela […]

 
Inredning, musik och skålhandtag

Ju mer man umgås med musik desto mer tänker man på musik och musikaliska former. Då menar jag inte nödvändigtvis former som i ”sonatform” eller andra strukturella former, men hur man upplever att musiken tar form. Ett musikstycke, med alla varierande fraser, styrkegrader, melodier och rytmiska motif, kan ofta jämföras med mönster. Debussys musik för […]

 

Begreppet ”musiker” är ett intressant sådant. Vad är en musiker? Vid flera tillfällen har jag varit med om att det svenska ordet ”musiker” och det engelska ordet ”musician” direkt förknippats med instrumentalister. Jag har till och med fått höra, när jag delgivit någon informationen att jag är mer intresserad av komposition, att jag ”inte är […]

 

Det har nu gått över ett år sedan jag valde att ta ett köruppehåll och fokusera på andra saker som pianospel, komposition och musikvetenskap. Pausen behövdes. Det hade blivit en aning för mycket fokus på kör under flera år i rad. Ett tag under Gymnasiet var jag verksam i fyra körer samtidigt, och samtliga var […]

 

Jag försöker kontinuerligt argumentera för att alla kan utveckla en viss musikalitet, men det går inte att blunda för att somliga har sämre förutsättningar. Det betyder inte att man kan arbeta upp sitt musikaliska sinne – men man behöver också lägga ner lite tid och möda på det. ”Umgås” mycket med musik, så att säga. […]

 

Bland näringsidkare inom konstnärliga branscher förekommer ett förfärligt fokus på individualism. Så är det. Man ska gnata på alldeles på egen hand med sin talang och sitt konstnärliga sinnelag. Kanske lyckas man någon gång erhålla ett stipendium så att man kan köpa tre nya akvarellfärger (eller, om man är musiker, en ny gitarrsträng). Kanske skapar […]

 

Vissa föräldrar tvingar sina barn att ”fortsätta spela sitt instrument” trots att de inte tycker att det är roligt. Många anser att sådana föräldrar sätter för stor press på sina barn. Hur kan man tvinga ett barn att spela när de helt uppenbarligen inte vill? Vissa borde inte få ha barn. Som förälder skulle jag […]

 

Vad är det som mest avgör om vi gillar ett stycke musik eller inte? Vi vill både kunna koppla det till något annat och att det ska vara unikt. Hör vi något helt främmande blir vi misstänksamma, kinkiga och lite dömande. Nästan varenda albumrecension innehåller minst en referens till andra artister, andra låtar, och andra […]

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha