Jag försöker kontinuerligt argumentera för att alla kan utveckla en viss musikalitet, men det går inte att blunda för att somliga har sämre förutsättningar. Det betyder inte att man kan arbeta upp sitt musikaliska sinne – men man behöver också lägga ner lite tid och möda på det. ”Umgås” mycket med musik, så att säga. Lyssna mycket, försöka sjunga med. Försöka spela något på ett instrument.

Jag hittade ett intressant test online – Distorted Tunes Test. Du får höra 26 stycken välkända melodier, och ska avgöra om de spelats rätt eller inte. Vissa av melodierna (och det framgår inte hur många) är nämligen distorted – förvrängda – på ett eller annat sätt.

Nu är dessa melodier välkända för så gott som alla amerikaner, men det är inte säkert att man har hört dem allihop som svensk. Oavsett vad så gör jag följande bedömning:

Du har ett otränat musiköra …

… om du känner dig osäker på förhållandevis många av de 26 exemplen, och följaktligen har tämligen många fel på testet. Kanske har du tur och prickar in rätt många, men var ärlig mot dig själv och ställ frågan – hade jag någon aning egentligen? Grundade jag mina gissningar på något?

Du har ett medeltränat musiköra …

… om du lyckas ha rätt på de melodier du känner igen, men inte kände dig särskilt säker på de melodier du inte hört förut (och således följaktligen har ett antal fel).

Du har ett vältränat musiköra …

… om du lyckas ha alla rätt på testet, även om du inte kände igen alla melodier sedan tidigare.

”Men vadå? Hur ska man kunna veta om en melodi spelats på rätt sätt om man inte hört den förut?” Jo, testet är konstruerat så att alla rättspelade melodier är logiska ur ett tonartspespektiv, och alla felspelade melodier är ologiska. Ett vältränat musiköra kan uppfatta en tonart, och sedan upptäcka om melodin plötsligt tar en annan riktning och avslutas i en helt annan tonart. Det handlar inte om att kunna namnge tonarten – bara om att kunna uppfatta den.

Om du har hört alla melodier förut så fungerar förstås inte min analys lika bra.

”Okej, jag hade några fel på testet! Är jag nu dömd till ett otränat eller medeltränat öra för resten av livet?” Nej, självklart inte. Det är därför jag använder just termen ”tränad”. Du kan arbeta upp din förmåga att uppfatta melodier som korrekta eller felaktiga. Allt som behövs är att du lyssnar mer på musik!

”Men jag lyssnar ju jättemycket på musik?”

Gör du det? Eller hör du bara jättemycket musik?

 

  2 kommentarer till “Tondöv eller inte?”

  1. Intressant, jag ska testa det där testet! 🙂

  2. Kan stolt säga att jag har ett vältränat musiköra med 26/26 rätt. 🙂 kul test!

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha