Bland näringsidkare inom konstnärliga branscher förekommer ett förfärligt fokus på individualism. Så är det. Man ska gnata på alldeles på egen hand med sin talang och sitt konstnärliga sinnelag. Kanske lyckas man någon gång erhålla ett stipendium så att man kan köpa tre nya akvarellfärger (eller, om man är musiker, en ny gitarrsträng). Kanske skapar man en hemsida och får elva sidvisningar i veckan.

Generellt sett känns det som att det är lite för lite samarbete, lite för lite utbytande av idéer, lite för mycket kämpa och slita för att sedan kanske bli en av de få som får en utställning och lite erkännande. Exakt samma sak gäller musiker och kanske i synnerhet kompositörer, som ju också är skapare. Det finns bara en väg att gå. Och den ska man gå tills man stupar eller kan livnära sig eller blir stormrik.

Min dröm är inte att tjäna en förmögenhet på mitt musicerande. Min dröm är att få ta del av produktioner – att få vara en del av skaparprocession. Att få bygga saker från grunden, och någon gång då kanske få en klapp på axeln och ett ”bra jobbat!” Helst av allt ser jag en social arbetsmiljö där man inte låser in sig i sin lilla studio som man byggt upp och utvecklat under två decennier av magra inkomster.

Tonsättarindividualismen alltså. Och sedan det där med att skapa hemsidor på tema musik. Ganska ensamt jobb egentligen. Man får massvis med kontakter, men får sällan chansen att fika med dem. Särskilt när man bor i England och skapar svenska sidor.

Och tankarna är att någon gång i framtiden få råd med en ordentlig musikmaskin. Det är också en ensamhetsmaskin. Den ensamme skaparen och en väldig massa ramminne.

Men tiderna förändras. Snart har den eviga tonsättarindividualismen suddats ut. Någon gång ska man prata om skapargrupper och inte om skapare.

Några fler texter med illa organiserade musiktankar har publicerats. På tema politik, feminism, matematik, och varför.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha