Begreppet ”musiker” är ett intressant sådant. Vad är en musiker? Vid flera tillfällen har jag varit med om att det svenska ordet ”musiker” och det engelska ordet ”musician” direkt förknippats med instrumentalister. Jag har till och med fått höra, när jag delgivit någon informationen att jag är mer intresserad av komposition, att jag ”inte är intresserad av att bli musiker, alltså?”

Men en sångare är en musiker, och en tonsättare är en musiker också. Idag är det svårt att styrka påståendet att en musiker måste vara någon som har erfarenhet av instrumentspelande. Många som har det som jobb att skapa musik rör inte ens några liveinstrument om dagarna (och många använder inte ens midi-instrument).

Jag känner själv ständigt det där tryckande behovet av att bli bättre på ett musikinstrument. Jag har god erfarenhet av körsång men är inte någon fantastisk sångsolist. Vidare har jag väl totalt fyra års erfarenhet av pianolektioner, men är inte heller någon lysande pianist. Man kan inte ens be mig om grundläggande tjänster, som ”ackompanjera det här stycket åt mig med enklare ackord”, utan att jag måste förbereda mig. Jag läser noter bra, men har inte fingerförmågan än.

Framför allt tycker jag inte att det är så fantastiskt roligt att spela piano. Jag älskar när jag har lärt mig ett stycke, men när det gäller övandet så känns det som det finns så oändligt många saker jag hellre skulle öva på. Som att bli en bättre midi-orkestrerare. Jag vet ju att jag inte kommer att bli någon pianist. Det känns bara som att man ska ha ”basic keyboard skills” om man ska arbeta med musik. För att traditionen säger att så är fallet. Och traditionen har fortfarande rätt, i mångt och mycket, tyvärr.

Så jag fortsätter kämpa på med mina pianolektioner. Så fort det blir stressigt så är det emellertid alltid pianoövandet som tar skada, vilket ju är dumt, men det är ändå så det måste bli när det inte bidrar till ens utbildning, och knappast till ens ekonomiska stabilitet.

Men hädanefter kommer jag aldrig tveka att kalla mig själv musiker. Även om jag är en dålig pianist.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

   
© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha