Varför musik?

 

Varför musik? är en fråga jag ofta och gärna ställer mig. Musikvetare gör detsamma. Men vad menar jag med frågan?

Musik är något vi konsumerar i extrema mängder. Närhelst vi får chansen så lyssnar vi på vår favoritmusik. En övervägande majoritet av svenska folket lyssnar mer på musik än de läser böcker. Trots detta så är det svenska som vi läser tre gånger i veckan under hela gymnasiet, och musik som vi inte studerar alls (sedan ett par år tillbaka är det inte längre är ett krav för alla elever att läsa en timme musik i veckan på gymnasiet). Den musikaliska kompetensen är generellt ganska låg. Vissa har talang, utbildar sig, och blir superduktiga. Men det finns enorma gap.

Varför nedvärderas kulturorienterade utbildningar ständigt i Sverige? Troligen för att frågan ”varför musik?” är så svårbesvarad. Hur mycket man än försöker sätta ord på musikens betydelse så är det alltid något som kommer att förefalla flummigt och tvetydigt. Jag är en av uppfattningen att musik och musikalitet höjer levnadsstandarden avsevärt. Men i välfärdsmåtten hittar du ingenting om musik – naturligtvis gör du inte det. Varför musik? Alla har ju musik.

Från en ekonomisk synpunkt kan man döma ut musiken som luft. Alla kulturer, oavsett levnadsstandard, har tillgång till musik precis som de har tillgång till syre. Musik räddar inga liv. Att musiken inte platsar förstår till och med de mest passionerade musikvetarna. Vi är ju så vansinnigt duktiga på att tänka rationellt och ganska oförmögna att tänka annorlunda.

Musikvetaren Christopher Small menar att musik artikulerar vissa fenomen som gör att man kan dra en parallel mellan människan och musiken. Inom musiken hittar du anspänningar och avspänningar, klimaxer och nedgångar, toppar och dalar och så vidare. Du kan dra paralleler mellan sådana element och det vi upplever som människor varje dag. Kanske tar musiken det ett steg ytterligare. Ett riktigt fortissimo-ackord. Är det mer spännande än vårt livs vardagliga klimaxar?

Och när som helst kan du sätta på Tjajkovskij. Halleluja! Musiken ger oss möjligheten att leva ut våra mer äventyrslystna, spänningssökande sidor. Vår torra vardag erbjuder inte stimulans nog.

Usch, varför musik? Inte vet jag. Rationellt tänkande tar en då inte särskilt långt. Det är frustrerande att vara människa och begränsad.

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha