Världsmusik

 

Jag använder termen världsmusik i brist på annat. ”Världsmusik” är en kommersiell term  som åsyftar icke-västerländsk, traditionell musik. Den myntades på 60-talet och för tankarna till, typ, musik från Indonesien. På min hemsida om ämnet försöker jag göra konceptet mer rättvisa. Världen är världen, och alla länder är med. Svenska folkdanser och amerikansk country  är lika mycket världsmusik som kamerunsk makossa.

Jag skriver artiklar kontinuerligt, och kommer så fortsätta tills alla länder är slut. Jag skriver om ritualer, och klangfärger och visuella färger och utsmyckar med flaggor och ännu mer färger. Jag reser runt hela världen, fast jag stannar i mitt 10 kvadratmeter stora vita rum med vita väggar. Här har jag min virtuella värld.

I min virtuella värld har jag ett kontaktnät fullt av namn men inte så många ansikten. Tänk om man skulle träffa alla dessa kontakter och sjunga tillsammans med dem. Skapa musik.

Musikens rituella värde dör ut i västvärlden. Den musik som en gång var en del av sociala högtider försvann, och förebådade ett samhälle där maten avnjuts framför ett TV-program. Där vi skapar vår egen musik.

Jag skriver nog om världsmusik mest för att jag skulle vilja resa jorden runt och ta del av varenda musikaliska ritual och få känna av världens glömda musikalitet. Helst vill jag till ställen där naturen tar emot mig som en son, och inte förskjuter mig med sina frön. Jag skriver om världsmusik i de delar av världen som lider av förtryck och politiska oroligheter. Ändå lockas jag av en sådan värld. Och vet att om jag åkte dit så skulle jag längta tillbaka efter tryggheten framför min skärm i min lägenhet med vita väggar. Det är lustigt det där. Ibland tänker jag att jag vill bli filmkompositör. Ett jobb som innefattar timmar och åter timmar i vita rum. Framför en skärm. Där den sociala ritualen bara tar sin form genom mailkonversationer med en regissör som lika mycket av ett klockslag som av en passion.

Jag ska nog åka till Afrika. Så snart jag får råd. Och vara med och spela afrikansk musik.

(8/4 – 12)

 Kommentera

Du kan använda de här HTML-taggarna och attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(krävs)

(krävs)

© 2012-2015 Musikalisk.se Suffusion theme by Sayontan Sinha