Sång och glädje med musikaliska leksaker

Musik gör människor glada och stimulerar både kroppen och knoppen. För barn är det viktigt att få leka och sjunga och vad passar då bättre än musikaliska leksaker? Från instrument till spel, dockor till sångböcker kan du hitta många alternativ som uppmuntrar till sång och glädje.

Aktiv lek med musikleksaker

Beroende på vilken åldern är finns det musikleksaker som kräver mer eller mindre. För de riktigt små kan en liten tamburin, en sjungande docka eller speldosa vara en enkel men trevlig början. En mångfärgad xylofon är kul att sitta och hamra på och musikset med klockor och figurer som ger olika klang låter barnet upptäcka ljud och toner. Barn lär sig också lättare via sång och genom att skaffa påsar som innehåller tygfigurer eller träföremål kan barnet lära sig nya ord och former genom att sjunga om dem.

När barnet blir lite äldre kan du introducera små instrument som till exempel batteridrivna gitarrer som spelar hela melodier och har knappar med kul ljudeffekter. Lekmattor i pianoform skapar musik när småttingarna trycker eller trampar på tangenterna och flöjter är en bra början för att väcka spelarglädjen. Ett mini-trumset kommer förmodligen driva hushållet till vansinne men är samtidigt roligt för barnet att ge järnet på – och det går ju alltid att plocka undan mellan varven.

Med teknologins hjälp finns det idag många interaktiva musikleksaker som låter barnet leka och lära på en och samma gång. Greta Gris testar småttingarnas observationsförmåga och elpianon låter dem imitera melodislingor eller följa enkla noter. För kul stunder för hela familjen finns det även roliga brädspel som till exempel musikaliska charader och musikfrågesporter.

Väck den inre popstjärnan

Äldre barn tycker ofta att det är kul att leka popstjärna och här kan du uppfylla deras drömmar genom att skaffa en mikrofon med stativ som de kan sjunga i för hjärtats lust. Med en karaokemaskin och en dansmatta är lyckan gjord, och med dragspel, saxofoner och gitarrer för barn är popbandet ett faktum.